Kommentaar: rohepööre seab uusi väljakutseid ehituses

Jarek Kurnitski
, akadeemik
Copy
TalTechi ehituse ja arhitektuuri instituudi direktor Jarek Kurnitski.
TalTechi ehituse ja arhitektuuri instituudi direktor Jarek Kurnitski. Foto: Heiki Laan

Ehitussektoris toimuvad murrangulised muutused liikumisel senisest energiatõhususe parandamisest edaspidi hoone süsinikujälje vähendamiseni. Koos tulevikus üha kasvava ehitusmahuga toob see kaasa vajaduse uute roheoskustega ja tööturul kõrgelt hinnatud spetsialistide järele kogu ehitustsükli ulatuses.

Eesti ehitab hoogsalt, aga suur on ka ehitus- ja kinnisvarasektori jalajälg. Nimelt 49,6 protsenti Eesti kasvuhoonegaaside netoheitest ehk Eesti koguheitest ilma maakasutuse ja metsanduse sektorita tekib ehitusest, hoonete energiakasutusest ja ehitustoodete ekspordist. Ehitusmahud tulevikus pigem kasvavad kui kahanevad, sest elamispinda inimese kohta on meil napilt, suur osa hoonefondist on renoveerimata ning raudtee ja muu taristu ehituse järele on suur vajadus. Kuidas süsinikujalajälge sellises olukorras vähendada?

Ehitusinsenerid peavad leidma lahendused energiatõhususe parandamiseks ning süsinikuneutraalsete materjalide ja tehnoloogiate kasutuselevõtuks. Ei ole kahtlust, et ehitussektor peab lähiaastatel rohepöörde teostamiseks muutuma ja vajab senisest erineva profiiliga laiapõhjaliste teadmistega eksperte. Muutumas on ka ehitusinseneride õpe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles