Teet Suure näitust külastas ligi 800 inimest

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Juubelinäituse keskseks teoseks kujunes plahvatav klaver.
Juubelinäituse keskseks teoseks kujunes plahvatav klaver. Foto: Ain Liiva

Kunstnik Teet Suure poolsajandinäitust «Suur autor I Teet» külastas viie nädala jooksul ligi 800 kunstisõpra. Kõige tihedamal päeval oli käinud Rakveres tulevases Arvo Pärdi muusikamajas 118 külastajat, kõige vaiksemad olid olnud kaks kahe kunstihuvilisega päeva.

Külalisraamatus kirjutati tihedalt täis 44 lehekülge. Mitmekeelsetest sissekannetest selgub, et näituselt sai vaim kosutust, aju mõtteainet ning hing lootust. «Mulle meeldib, et asjad pole korrapärased,» on kirjutatud lapse käekirjaga. «Võimas emotsioon ja rahu,» sõnastas mulje Jüri Ratas. Märgiti, et eriti mõjus «must ruum», kuhu oli jäädud pikemalt jälgima tuules lehvivat valgusobjekti ja mediteerima sugestiivse muusika saatel. Mõnigi väljus sealt pisaratega silmis.

Teet Suur nentis, et kui mõnele vaatajale ei olnud kunstniku nimi esialgu suurt midagi öelnud, siis kuuseinstallatsioonide fotode juures oli tabanud neid äratundmine. «Neid teadsid kõik,» märkis ta muiates. Ta oli märganud sedagi, et mõni inimene käis mitu korda näitusepaigast mööda, aga ei leidnud endas valmidust sisse astuda, ja kui mitme kooli kunstiõpetajad tõid järjest noori näitusest osa saama, siis mõnest ei jõudnud sinna kedagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles