Puugimunad tasub panna põlema (1)

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Sajakordseks paisunud emaspuuk ning väljanägemiselt kalamarja meenutav "pesakond" puugimune.
Sajakordseks paisunud emaspuuk ning väljanägemiselt kalamarja meenutav "pesakond" puugimune. Foto: Internet

Sotsiaalmeedias tiirleb suveperioodil tihti fotosid mitte just kõige kaunimast looduseimest – suureks "tarretisepalliks" paisunud emaspuugist, kes on just munenud suurel hulgal mune. Tegutsemine puugimunade leidmise korral on lihtne: pane need põlema, sest muidu koorub neist kuni paar tuhat uut vereimejat.

Kindlat paaritumisperioodi puukidel ei ole, paaritumine võib käia kogu suve jooksul. "Puugid on sellised oportunistlikud tegelased, keda piirab vereimemise vajadus. Kui süüa saab ja läheb õnneks, et tekib võimalus muneda, siis teevad nad seda terve sooja aja vältel," selgitas bioloog Urmas Tartes. "Leides puugimune koduaiast, on need tõesti parem ära koristada, diplomaatilist väljendit kasutades."

Ehkki mõned puugimunadest tehtud sotsmeediapostitused väidavad, et munad kooruvad paari nädala jooksul, ei vasta see tõele. Munad peavad kõigepealt talvituma, äärmisel juhul võivad sama aastanumbri sees kooruda vaid väga vara kevadel munetud puugimunad. "See pole neil liinitöö," lisas Tartes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles