Riigikogus läheb teisele lugemisele mitu usaldusküsimusega seotud eelnõu

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Valitsus tahab tõsta alkoholi ja tubakatoodete aktsiisimäära.
Valitsus tahab tõsta alkoholi ja tubakatoodete aktsiisimäära. Foto: Joakim Klementi

Riigikogus läheb esmaspäeval teisele lugemisele valitsuse algatatud eelnõu, et tõsta alkoholi ja tubakatoodete aktsiisimäärasid suurendamaks aktsiisitulu ning mõjutamaks alkoholi ja tubakatoodete kättesaadavust. Samuti jätkatakse perekonnaseaduse muutmise eelnõu ja veel mitme teise eelnõu arutamist.

Alkoholiaktsiis, mida viimati tõsteti 2018. aastal, tõuseb eelnõu järgi aastatel 2024–2026 viis protsenti aastas. Sama palju tõuseb 2024.–2026. aastal sigarettide ja suitsetamistubaka aktsiis, mida on viimastel aastatel viis protsenti aastas tõstetud, teatas riigikogu pressiteenistus. Tubakavedelike aktsiis kasvab järgmisel kolmel aastal samuti viis protsenti aastas ning sigarite-sigarillode puhul kasvab minimaalselt makstav aktsiisisumma sama palju.

Sigarite ja sigarillode puhul kehtestatakse eelnõuga maksimaalse jaehinna täpsusastme intervallid, et vähendada erinevate hindade rohkust ning seeläbi ettevõtjate ja maksuhaldurite töökoormust. Teise lugemise eel viis valitsus eelnõusse muudatuse, mille kohaselt teatatakse sigarite ja sigarillode maksimaalne jaehind varem plaanitud 50 sendi asemel 10 sendi täpsusega, kui nende hind on kuni 10 eurot.

Samuti lähevad teisele lugemisele järgnevad eelnõud. Käibemaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu kohaselt tõuseks käibemaksumäär 2024. aastal 20 protsendilt 22 protsendile. Tulumaksuseaduse ja kaitseväeteenistuse seaduse muutmise seaduse eelnõu järgi kaotataks mitmed maksusoodustused, tõstetaks tulumaksumäära ning asendataks regresseeruv maksuvaba tulu ühtse maksuvaba tuluga. Hasartmängumaksu seaduse muutmise seaduse eelnõuga tõuseks riigieelarve tulu suurendamiseks erinevate hasartmänguliikide maksumäärad. Perekonnaseaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu võimaldaks abielu sõlmida kahel täisealisel isikul sõltumata nende soost ning näeks ette kooseluseaduse rakendusaktide vastuvõtmise. Vabariigi valitsuse seaduse ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõuga soovitakse korraldada keskkonnaministeerium ümber kliimaministeeriumiks ning maaeluministeerium regionaal- ja põllumajandusministeeriumiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles