Ida pääste staap: abi võib viibida, kuid ükski väljakutse teenindamata ei jää

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Väljakutsele suunduv päästeauto. Foto on illustratiivne.
Väljakutsele suunduv päästeauto. Foto on illustratiivne. Foto: Ain Liiva

Suur osa Lääne- ja Ida-Virumaa ning Harjumaa päästeressurssidest on hõivatud mitme samaaegse laiaulatusliku metsatulekahju kustutamisega. Kokku kutsuti regionaalne staap.

Ida-Eesti regionaalne staap jälgib tekkinud olukorda ja kindlustab, et pikka aega kestvate maastikutulekahjudega samal ajal ette tulevatele väljakutsetele jaguks Ida- ja Lääne-Virumaal päästevõimet. Sündmustele reageerimine on tagatud reservpääste meeskondade toel. Abi kohalejõudmine võib mõnevõrra viibida, kuid ükski väljakutse teenindamata ei jää.

Nädalavahetuse jooksul on päästjatel tulnud metsa- ja maastikutulekahjusid kustutamas käia 37 korral. Aasta algusest praeguseni on päästjad reageerinud enam kui 660 tulekahjule metsas ja maastikul.

Pühapäeval kell 12.20 teatati häirekeskusele ulatuslikust raiesmiku põlengust ligi 6 hektari suurusel alal Kiiva külas Haljala vallas. Sündmuskohal tegelesid kustutustöödega Kunda, Rakvere, Väike-Maarja, Tapa, Loksa ja Kiviõli kutselised ning Võsu ja Rannu vabatahtlikud päästjad.

Kell 15.39 said päästjad väljakutse Tapa valda Läste külla, kus põles ligi 10 hektari suurusel alal Lehtse turbakarjäär ja mets. Sündmuskohal tegelevad kustutustöödega Aravete, Kehra, Koeru, Kose, Pirita, Lasnamäe, Narva ja Narva-Jõesuu kutselised ning Kadrina, Järva-Jaani, Aegviidu ja Alansi vabatahtlikud päästjad. Lisaks on kustutustöödele kaasatud politsei- ja piirivalveameti kopter.

Samuti tegelesid Iisaku, Mustvee, Jõhvi ja Sillamäe kutselised ning Mäetaguse ja Jaama vabatahtlikud päästjad ulatusliku metsapõlenguga ligi 1,5 hektari suurusel alal Konsu külas Alutaguse vallas Niinsaarel.

Päästeamet paneb südamele, et alates 14. juunist kehtib kõikjal Eestis tuleohtlik aeg ning ulatuslike tulekahjude vältimiseks on metsa- ja muu taimestikuga ning turbapinnasega aladel keelatud lõkke tegemine, grillimine ja suitsetamine.

Ülikuival ajal piisab vaid väiksest sädemest, et vallanduks ulatuslik põleng. Grillimine, lõkketegu ja suitsetamine on tuleohtlikul ajal keelatud ka RMK metsaaladel. Oma isiklikus koduaias tohib lõket teha ja grillida, kuid ohutus peab olema tagatud ning esmased tulekustutusvahendid olgu käepärast. Võimaluse korral tasub aga sealgi tuletegemist vältida.

Tänavused kevadkuud ja ka esimene suvekuu on olnud väga kuivad ning metsades on äärmiselt suur tuleoht. Uue nädala alguseks prognoosib keskkonnaagentuuri ilmateenistus sooja kuni 30 kraadi, sajuvõimalus on väike. Seega suureneb tuleoht veelgi.

Vaata ohutu lõkketegemise reegleid ka siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles