Neljapäeval on tööpäev kolm tundi lühem

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Seinakell näitab (töö)aega
Seinakell näitab (töö)aega Foto: Toomas Huik

Sel aastal on võidupüha reedel ehk tööpäeval. Kuna 22. juuni eelneb võidupühale, on sellel neljapäeval tööpäev kolme tunni võrra lühem.

Kui ettevõtte tegevusest tulenevalt tööpäeva lühendada ei saa, peab tööandja saavutama töötajaga kokkuleppe, et ta töötaks riigipühaeelsel päeval sama kaua kui tavaliselt. Töögraafiku alusel töötajatelt peab tööandja juba graafiku koostamisel lühendatud tööpäeva kohta nõusoleku saama. Kui töötaja ei nõustu pühadeeelsel päeval tegema täistööpäeva, ei ole tööandjal õigust teda selleks sundida.

Kui töötaja on nõus tööpäeva lühendamata jätmisega, loetakse need kolm tundi ületundideks. Ületunnitöö hüvitatakse töötajale tasulise vaba ajaga või kokkuleppel 1,5-kordse tasuna.

Juhul kui tööandja majandustegevuse tõttu ja töötajale kehtestatud töögraafiku alusel on vajalik töötada ka võidupühal või jaanipäeval, eeldab seadus, et töötajale makstakse kahekordset tasu. Kokkuleppel võib riigipühal töötamise hüvitada ka tasulise vaba ajaga.

Eesti rahvus- ja riigipühad, millele eelnevaid tööpäevi lühendatakse, on uusaasta, Eesti vabariigi aastapäev, võidupüha ja jõululaupäev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles