Kiikuv kreisilinn – vanadest külakiikedest Rakveres

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Külakiik Rakvere Vallimäel 1962.
Külakiik Rakvere Vallimäel 1962. Foto: Eesti Filmiarhiiv

Mai lõpus kirjutasime sellest, et paljud Rakvere riigigümnaasiumi õpilased sooviks kodulinnas näha üht või lausa mitut ehtsat külakiike. Nüüd aga meenutame aegu, mil külakiiged Rakveres olid. Ükski noor kiigehuviline ega ka siinkirjutaja ise neid aegu ei mäleta, appi tulid vanad artiklid, fotod ja mälestused.

Vanad artiklid kinnitavad, et külakiikedel tuli ka toona ette õnnetusi. Ennast vigastanud isikud esitasid kahjunõudeid ning seetõttu pidasid osa kiikede haldajad vajalikuks need jaanidevälisel ajal lausa lukku panna. Samuti võis külakiikede jälgi ajades leida nii mõndagi muud huvitavat jaanipidude pidamisest ja üldisest elukorraldusest, rääkimata eelmise sajandi alguse rikkalikust kõnepruugist. Näiteks kas te kujutaksite ette, et mõni ajaleht kirjutaks praegu nii, nagu tegi ajaleht Wirulane 1929. aastal: "Platsile oli ka kiik ehitatud, kus kiikumishimulised wõisid ennast rahuldada."

Selle artikli valmimise käigus selgus ka huvitav tõsiasi. Kui Rakvere Vallimäel asunud kiikedest leidub arhiivides pilte, siis väga keeruliseks läks Palermo ülevõllikiige, Rahvaaia kiige ja teiste kiikede kohta materjali leidmisega. Seega julgustame kõiki, kel on varuks mõni vana foto või kes mäletab mõnd lahedat kiigelugu Rakverest, toimetusega ühendust võtma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles