Mittetulundusühingud peavad esitama andmed annetuste kasutamise kohta

Copy
2025. aastast hakkab kehtima ka ühetaoline maksuvaba tulu 700 eurot kuus kõikidele tööealistele inimestele.
2025. aastast hakkab kehtima ka ühetaoline maksuvaba tulu 700 eurot kuus kõikidele tööealistele inimestele. Foto: Arvo Meeks

Maksu- ja tolliamet (MTA) ootab 1. juuliks MTÜ-delt andmeid 2022. aastal saadud kingituste ja annetuste ning muude tulude kasutamise kohta. Õigel ajal esitatud andmed on tulumaksusoodustusega ühingute nimekirjas püsimise eelduseks.

Deklaratsiooni INF9 peavad MTA-le esitama kõik tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute, sihtasutuste ja usuliste ühenduste nimekirjas olevad isikud, samuti ühingud, kes on alates tänavusest aastast nimekirjast kustutatud. Deklaratsioon tuleb esitada ka siis, kui ühing kingitusi ja annetusi ning muid tulusid ei saanud. Sel aastal nimekirja kantud ühingud esitavad deklaratsiooni esimest korda 2024. aasta juuliks.

Tulumaksusoodustusega ühingute nimekirjas on 2692 organisatsiooni, kes tegutsevad heategevuslikult ja avalikes huvides. Esimest korda on deklaratsiooni esitamise kohustus ka Ukraina annetustega seotud ühingutel.

Nimekirjas olevatele ühingutele saavad juriidilised isikud teha annetusi teatud piires maksuvabalt ning füüsilised isikud saavad nendele ühingutele tehtud annetused maha arvata oma maksustatavast tulust. Samuti ei tasu nimekirja kantud ühingud annetustelt tulumaksu, kui nad teevad annetusi teistele nimekirja kantud ühingutele või mõnes teises Euroopa Majanduspiirkonna lepinguriigis asutatud ühingule, keda käsitletakse tulumaksusoodustusega ühinguna.

Deklaratsiooniga esitatud andmed on avalikud ja nendega on võimalik tutvuda MTA e-teeninduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles