Põud kartulisaaki veel ei mõjuta

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Mati Mere ütleb, et kartulitaimedele pole põud veel liiga teinud.
Mati Mere ütleb, et kartulitaimedele pole põud veel liiga teinud. Foto: Ain Liiva

Kui lähiajal vihma tuleb – ja esimesed piisad juba pühapäeval-esmaspäeval sadasidki –, siis vähemalt Lääne-Virumaal põud kartulisaagile liiga teha ei jõudnud, kinnitavad kartulikasvatajad Gustav Põldmaa, Kulle Põldmaa ja Mati Mere kui ühest suust.

Osaühingu Pandivere Kartulikasvatus juhatuse liige Mati Mere rääkis, et sõltuvalt ilmaoludest võib kartulisaagi vahe olla kolm korda ja rohkemgi. "Oma praktikast mäletan aastat, mil saak jäi 15–30 tonni vahele hektarilt, ja on olnud aasta, kui parematelt põldudelt olen saanud üle 50 tonni hektarilt," kõneles ta. "Kui niiskusrežiim on korras ja mingeid hädasid pole, siis 40–45-tonnine saak on tavaline. Praegu pole meie kandi põldudel veel häda midagi – kui vähegi vihma annab, siis peaks tulema ikka normaalne saak."

Sama kinnitasid maakonna lõunaosas, "kartulipealinnas" Simunas tegutsevad Gustav ja Kulle Põldmaa. "Lõunaeestlastel oli varaste sortidega mure – hiline külm võttis osa saagist varakult ära. Meie siin Eesti põhjaosas eriti varajasi sorte ei kasvata ja meil pole põhjust ka häirekella praegu veel lüüa," mainis Gustav Põldmaa. "Kartul kasvab kenasti, ja kui nüüd vihma ka annab – pilved juba tiirutavad –, siis vähemalt praegu saagi pärast muretsema ei pea."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles