Kalamel õitsevad lilled aknal, aias ja lõuendil

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Richard Sagrits. "Nature morte. Naistepäeval". 1958. Õli.
Richard Sagrits. "Nature morte. Naistepäeval". 1958. Õli. Foto: Virumaa Muuseumid

Ateljeenäitus Karepal Kalame talus on sel suvel pühendatud Richard Sagritsa lillemaalidele, natüürmortidele ja Kalame aiale. 

Kunstnik Richard Sagritsale oli tema sünnikodu, Kalame vana kaluritalu Karepal nii suvekodu ja tööpaik kui ka inspiratsiooniallikas. Näitusel "Õied aknal. Richard Sagritsa lillemaalid, natüürmordid ja Kalame aed" avaneb kunstniku sügav kontakt Kalamet ümbritsenud loodusega. Läbi elu on Sagrits oma natüürmortidel süüvinud väga erinevate taimede vaatlemisse ja nende olemuse tõlgendamisse oma isiklikus maalikeeles. 

Näituse aines on tingitud ka muuseumi soovist taastada Alice Sagritsa kiviktaimla Karepal. Säilinud on nimekirju taimedest ja see annab võimaluse vaadelda, kui paljud abikaasa kasvatatud taimed Kalame aiast on jõudnud kunstniku loomingusse.

"Õied aknal. Richard Sagritsa lillemaalid, natüürmordid ja Kalame aed" on ettevalmistuseks 2025. aastal Richard Sagritsa 115. sünniaastapäeva puhuks ilmuvale raamatule kunstniku eluteest ja loomingust. Raamatu koostaja on näituse kuraator Liis Pählapuu.

Näitus on avatud 28. juunist 27. augustini kolmapäevast pühapäevani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles