Maailma pikim moelava jookseb lennujaamast hobusetalli

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Mania Grandiosa on maailma pikim moelava, mis algab Tallinna lennujaamast ja lõpeb Pariisi ratsamaneežis.
Mania Grandiosa on maailma pikim moelava, mis algab Tallinna lennujaamast ja lõpeb Pariisi ratsamaneežis. Foto: Mania Grandiosa

Laupäeval, 8. juulil muutub Kadrina vallas Pariisi külas asuv ratsamaneež üheks õhtuks sürrealistlikuks moelavaks ja kontserdisaaliks. Seal toimub multidistsiplinaarse moekunstiürituse Mania Grandiosa lõppvaatus. Modellide ja nende kaaskonna jalgsiretk(!) Tallinnast Pariisi – maailma pikimal moelaval – algab aga juba teisipäeval.

Värskete Eesti kunstiakadeemia (EKA) moedisaini vilistlaste teos Mania Grandiosa on viieks päevaks kümnele modellile loodud maailma pikim moelava, mille kogupikkus on 100 kilomeetrit. Projekt saab 4. juulil alguse Tallinna lennujaamast. Rõivamoodi, performance‘it, muusikat ja kunsti ühendav teos on mõtteavaldus Eesti moest, kohalikust kultuurimaastikust ning ka väikeriigi mõttemallidest ja väärtusruumist laiemalt.

Maailma pikima moelava autorid on Karl Joonas Alamaa ja Lisette Sivard, kes kirjeldavad seda sürrealistlikku ja performatiivset ettevõtmist nõnda: "Katsumus või proovilepanek on äärmiselt eestlaslik tegevus. Mõtteviis, et sihikindlus viib sihile ning ainus kindel viis leida rahulolu ja õnn on nähes vaeva. Kui lisada eelnimetatutele juurde ka moemaastikul laialt levinud saavutusnälg ning võistlushimu, siis võtab teos ette väikeriigi kultuuritegijate kompleksid ja igapäeva komponendid ning seob need kokku eneseiroonilis-kriitiliseks tervikuks. Kõige pikem, kõige raskem, kõige uhkem – sest nii tegutsedes peaks justkui jõudma kaugele. Kui ihaldatud moepealinna ja metropoli asemel ootab pärast rasket katsumust ees hoopis maakodu? Mis saab siis, kui unistused teisenevad, ihaldatu kaugeneb ning kas ja millal lõpeb teekond?"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles