Palmses näeb suve lõpuni rändnäitust teatrinukkudest

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Rändnäituse "Teatrinukkude võlumaailm" avamine: keskel on Eesti nukuteatrimuuseumi juhataja Iti Niinemets, kõrval Palmse mõisa töötajad Mari ja Malle.
Rändnäituse "Teatrinukkude võlumaailm" avamine: keskel on Eesti nukuteatrimuuseumi juhataja Iti Niinemets, kõrval Palmse mõisa töötajad Mari ja Malle. Foto: SA Virumaa Muuseumid

Palmse mõisa aidahoones avati kolmapäeval nukuteatrimuuseumi rändnäitus "Teatrinukkude võlumaailm", mis jääb Palmses avatuks 5. septembrini.

Tallinna vanalinnas asuv nukuteatrimuuseum on koduks üle kaheksasajale teatrinukule, mis on kunagi laval üles astunud. "Teatrinukkude võlumaailm" on lühivorm muuseumi püsiekspositsioonist, mis pakub teadmisi ajaloost, võimalust mängida nukkudega ja tutvuda nukuteatri lavastusprotsessiga.

Nukuteatrikunst ehk elutu eseme animeerimine on aastatuhandeid vana traditsioon ja olnud peamiselt täiskasvanute pärusmaa. Lasteteatrina on nukuteater tuntust kogunud alles viimase aastasaja vältel. Enamasti on teatrinukul laval teistsugused etendamise võimalused kui inimesel. Teatrinukk võib ületada inimese kehalisusest tulenevaid piire ning on võimeline tegema asju, mida inimene ei saa: ta võib lennata, muutuda elusast elutuks ja tagasi, hetkega kaduda jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles