Homme toimub rahvamuusikapidu "Päriselt"

Kärt Devaney
Copy
Rahvamuusikapidu toimub Vabaduse väljakul.
Rahvamuusikapidu toimub Vabaduse väljakul. Foto: Pärnu Postimees

Homme, 1. juulil kell 12 toimub Tallinnas Vabaduse väljakul XIII noorte laulu- ja tantsupeo raames rahvamuusikapidu "Päriselt". Suurkontsert toob kuulajateni meie rahvamuusikapärandi tänapäeva noorte kaudu. Kontserdil saab muu hulgas kuulda 330 mängijast koosnevat koondorkestrit, mis on arvatavasti aegade suurim rahvapärase koosmängu koosseis Eestis.

"Rahvamuusikapidu on põhimõtteliselt nagu rahvapillimängijate laulupidu. Omaette elamuse saab sellest, kui vingelt noored pilli mängivad ja kui hästi see neil kokku kõlab," sõnas rahvamuusikapeo juht Juhan Uppin.

Peol astub üles 830 pillimängijat ja 83 kollektiivi üle Eesti. Mängijad jagunevad seitsmesse pilliliiki: kandled, torupillid, viiulid, lõõtspillid, akordionid, näppepillid ja eelnevate "piirangute" vaba koondorkester, kus võib osaleda ükskõik mis pilliga. Kui enamjaolt on liikide koosseisus 20–150 pillimängijat, siis kontserdi lõpus astub lavale unikaalne, umbes 330 rahvamuusikust koosnev segaansamblite koondorkester. "See on Eesti kontekstis ebatavaline, selliseid masse rahvamuusikuid koos mängimas mujal Eestis ei näe," ütles Uppin ja selgitas, et eesti rahvamuusikas on keskne koht olnud üksikul muusikul, hilisemal ajal ka ansamblil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles