Virulased jutustavad Leevakul korstna ja kullakaevuri lugu

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Kui Räpina loomemajas otsiti osatäitjaid Leevaku suvelavastusse «Leevaku kullakaevur», juhendas näitleja Tiina Mälberg lavale pürgivaid noori teatrihuvilisi.
Kui Räpina loomemajas otsiti osatäitjaid Leevaku suvelavastusse «Leevaku kullakaevur», juhendas näitleja Tiina Mälberg lavale pürgivaid noori teatrihuvilisi. Foto: Kristi Paalman

Leevakul jõuab lavale Piret Saul-Gorodilovi näidend «Leevaku kullakaevur». Kogukondliku teatriprojekti kutsus ellu Rakvere teatri näitleja Tiina Mälberg. Leevakul kõrguva korstna, millel kirjas «A ja R 1923», ehitamisest möödub sada aastat ning kirjanik Piret Saul-Gorodilov on uurinud, kuidas see korsten sinna tekkis. «See on kohaspetsiifiline lugu, mille kirjutamine nõudis tublisti ajaloos tuhnimist,» ütles Piret Saul-Gorodilov. Kirjanik käis mitu korda Leevakul, kogus mälestusi, luges kohalike inimeste memuaare ja päevikuid, arhiivi­materjale ja vanu ajaleheväljavõtteid.

Muusikalises suvelavastuses, mis viib vaataja tänapäevast 1920. aastate Leevaku külaellu, põimuvad ajaloosündmused kohaliku kogukonna eluga. Suure ja pöörase idee – rajada Leevakule kolossaalne tellisevabrik – ümber põimuvad põlvkondlikud ja kogukondlikud suhted, igapäevased mured ja rõõmud ning ebaõnnestumised.

Marko Mäesaare lavastuses teevad kaasa nii professionaalsed näitlejad kui ka kohalikud teatriharrastajad. Rakvere teatri näitlejatest on laval teatriprojekti algataja Tiina Mälberg, kelle isapoolsed juured ulatuvad Leevakule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles