Dirigent Elo Üleoja: "Palju on selle peo juures tunda inimlikkust ja mõistmist"

Kärt Devaney
Copy
Elo Üleoja ühendkoori ees aastal 2017. 
Elo Üleoja ühendkoori ees aastal 2017. Foto: Pärnu Postimees

Laulupidu "Püha on maa" kulmineerub homme rongkäigu ja kauni kontserdiga. Sellele eelnevad aga lauluväljakul proovid nii ühiselt kui ka igale kooriliigile eraldi. Vahetult peale mudilaskooride esimest pikka prooviplokki kohtusin tuletorni jalamil, nagu laulupeol ikka kombeks, dirigent Elo Üleojaga. 

Elo Üleoja, kes tänavusele noortepeole toonud oma juhatatavatest kooridest seitse, on ka sel peol dirigendipuldis lastekooride ees.

Peoks valmistumisele tagasi vaadates nentis Üleoja, et ehkki tänavune repertuaar tema arvates keerukam ei ole kui tavaliselt, on siiski laulupeo ettevalmistusperioodil oma ajastu märk man. Edasi lükkunud laulupidu andis küll võimaluse kauem harjutada, ent koroonaajal ühiselt koorid proove teha ei saanud, tõeliselt suure murekohana kerkis tõik, et paljudel lastel tuli kollektiivi naastes kohe minna ühehäälselt laulult üle mitmehäälsele. "Üleeestilisi ettelaulmisi ja eelproove läbi viies saime aru, et meil on koore, kes veel kolmehäälseks laulmiseks valmis pole. Otsustasime mõne koori puhul anda võimaluse tulla ja laulda repertuaari selle asemel kahehäälselt," kõneles dirigent. "Praegu ma näen, et see otsus õigustas ennast. Muidu oleksid paljud lapsed peost ilma jäänud. Palju on selle peo juures tunda sellist inimlikkust ja mõistmist. Keegi ju ei taha, et lauljad kaoksid," rääkis Elo Üleoja. Dirigendi sõnul on sel noortepeol lastekooridel kanda erakordselt suur roll. "Nad laulavad lisaks oma liigi lauludele kaasa ka kogu ühendkooride ploki. See teeb kokku 13–14 teost. See on päris raske väljakutse."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles