Ära saa petta – testi oma IT-vaatlikkust

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Küberturvalisuse põhitõdesid selgitab õppevideotes kulturist Ott Kiivikas.
Küberturvalisuse põhitõdesid selgitab õppevideotes kulturist Ott Kiivikas. Foto: ria

Riigi infosüsteemi ameti (RIA) küberteadlikkuse tõstmise kampaania tõmbab tähelepanu veebis varitsevatele ohtudele, mille tõttu ettevõtted ja inimesed võivad kaotada olulisi andmeid, kasutajakontosid ja raha. IT-vaatlikkuse veebilehel on selleks loodud spetsiaalne küberteadlikkuse test.

Kaheteistkümne küsimusega test on jõukohane kõigile, ka neile, kes igapäevaselt internetis ei toimeta. Samal lehel selgitatakse ka praktiliste õppevideote abil, kuidas ennast levinumate küberohtude eest kaitsta.

RIA analüüsi- ja ennetusosakonna juhi Märt Hiietamme sõnul on muutunud teated sellest, kuidas keegi on jäänud internetis ilma oma rahast, igapäevaseks. "Need summad ei ole väikesed, ulatudes teinekord tuhandete eurodeni. Kahjuks teevad inimesed oma hooletuse või teadmatusega tihti küberkurjategijate elu väga palju lihtsamaks. Oleme mitme aasta vältel näinud, et suurem teadlikkus küberruumis varitsevatest ohtudest aitab kaitsta nii inimest ennast kui ka terveid süsteeme. Paljud pettused ja muud küberintsidendid oleks olemata, kui inimesed järgiks küberhügieeni põhireegleid," rääkis Hiietamm.

Kampaania kestab 4. augustini ning kampaania sõnumeid kohtab nii tänavapildis kui ka meediakanalites. Lisaks algab esmaspäeval kümneosaline küberturvalisuse saatesari pealkirjaga "Ohtlik klikk", mis läheb igal esmaspäeval eetrisse Kuku raadios.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles