Asjatuid kutseid kiirabile teevad ka perearstid ja hooldekodud

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Kiirabi teenindab nii tsiviilisikuid kui ka sõjaväelasi, kui vaja on anda kiiret esmaabi. Paraku kiputakse kiirabibrigaadi ja -autot välja kutsuma ka siis, kui vajatakse lihtsalt transporditeenust.
Kiirabi teenindab nii tsiviilisikuid kui ka sõjaväelasi, kui vaja on anda kiiret esmaabi. Paraku kiputakse kiirabibrigaadi ja -autot välja kutsuma ka siis, kui vajatakse lihtsalt transporditeenust. Foto: Marianne Loorents

Kiirabi ei kutsu asjatult välja mitte ainult vastutustundetud kodanikud, vaid seda kipuvad tegema ka perearstid, hooldekodud ja isegi kaitsevägi. See on üks hall ala, kus segunevad arstieetika, empaatia ja raha. 

Kiirabibrigaadide liikmed nimetavad isekeskis selliseid kutseid taksosõitudeks. Need on väljakutsed perearstikeskustesse ja hooldekodudesse, kus ees ootab arsti saatekirjaga patsient, kes vajab hospitaliseerimist või uuringuid. Aga patsiendi elu pole ohus, ta ei vaja kiiret abi, vaid lihtsalt transporti. Virumaa Teatajale on kirjeldatud isegi juhtumeid, kus väljakutse on tehtud patsiendi koju – kui brigaad kohale jõuab, ootab inimene juba ukse ees, kotike haiglasse minekuks pakitud ja perearsti saatekiri näpus, ning väljakutse tegijaks on olnud perearst või -õde.

Kiirabi väljakutsumine ei ole alati põhjendatud

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles