Nädalavahetusel tiirutab maakonnas ringi paarkümmend maanteemuhku

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Lääne-Virumaal on palju sõidukorras ja restaureeritud Zaporožetseid. Alates vasakult Raul Ivanovile, Hovard Püssile ja Tõnis Sinilale kuuluv auto.
Lääne-Virumaal on palju sõidukorras ja restaureeritud Zaporožetseid. Alates vasakult Raul Ivanovile, Hovard Püssile ja Tõnis Sinilale kuuluv auto. Foto: Aivar Ojaperv

1960-ndate esimeses pooles maksis Zaporožets ZAZ-965 ehk maanteemuhk sama palju kui 1000 pudelit viina. Autot toodeti ka ekspordiks, aga kuna välismaalased ei suutnud keerulist nime välja öelda, oli sel teinegi ametlik nimi – Jalta.

Paljudele nõukogudeaegsetele peredele oli maanteemuhk esimene ja ühtlasi ka ainus isiklik pereauto. Tänu kultuslikule komöödiafilmile "Siin me oleme!" on see väljanägemiselt rõõmus sõiduriist tänase päevani hea tuju auto – mööduvale sapikale lehvitatakse alati järele, lehvitajal endal, suu kõrvuni. Ja nagu sellistele asjadele kohane, on autol palju hüüdnimesid, mis ka alljärgnevast tekstist läbi lipsavad.

Eeloleval nädalavahetusel tuleb head tuju kõvasti rohkem kaasa võtta kui tavaliselt, sest Muhuklubi peab Lääne-Virumaal kokkutulekut ja meie teedel veereb ringi paarkümmend esimese mudeli Zaporožetsit. Laupäeval kella 10–11 koguneb kogu seltskond täies hiilguses Rakveres Põhjakeskuse parklas, edasi minnakse sinna, kuhu vanakeste rattad viivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles