Kiirlaenude küüsi langenud eraisikud lähevad üksteise järel pankrotti

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Viru maakohtu Rakvere kohtumaja.
Viru maakohtu Rakvere kohtumaja. Foto: Marianne Loorents

Kui tavaliselt pöörduvad võlausaldajad kohtusse paari tuhande euro suuruste nõuetega, siis teinekord paistavad silma ka paarikümne tuhande suurused võlad. Tihtilugu on üksikisikute pankroti taga kiirlaenud ja laenuorjusesse sattumise põhjuseid leidub seinast seina.

J. T. alustas laenude võtmist 2021. aastal peale seda, kui tema tollane elukaaslane soovis uusi kodumasinaid, riideid jne. Võlgnik ei osanud kohtule selgitada, kuidas ja miks ta nende soovidega nõustus, kuid pikapeale küündis laenukoormus 30 000 euroni. Esialgu tasus J. T. laene töötasust, kuid siis jäi ta töötuks ja võttis juba uusi laene, et eelmisi tagasi maksta. Peale seda, kui mees enam laenu juurde ei saanud, lõppes ka kooselu. Laenu eest ostetud asjad võttis naine lahkudes endaga aga kaasa.

Võlgnik selgitas, et reaalne laenusumma on ca 20 000 eurot, kuid kõrged intressimäärad on suurendanud laenukohustust rohkem kui poole võrra. Mehel on hinge taga ainult 1500-eurose väärtusega Škoda Superb, millega ta 70 km kaugusele tööle käib. J. T. selgitas, et vajab autot sissetuleku saamiseks, sest töökohale ühistranspordiga ei saa. Mullu septembris arestis pankrotihaldur auto, kuid pole seda tõenäoliselt veel enda valdusesse saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles