Kultuurimõtisklus Hea peo kaitseks – tänavuse Mägede Hääle ainetel

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Mägede Hääle esimesel õhtul pealaval üles astunud James Holden.
Mägede Hääle esimesel õhtul pealaval üles astunud James Holden. Foto: Kristjan Madalvee

"You gotta fight for your right to party," laulis/karjus kord Beastie Boys. Eesti keelde tõlgituna tuletasid New Yorgi punk-hiphopparid kuulajaile meelde, et oma õiguse eest pidu panna tuleb võidelda. Festival Mägede Hääl lajatas sel aastal läbi aastate võibolla parima programmiga, aga lõppes sutsu vara.

Tean, et mõistega culture wars ehk kultuurisõjad tähistatakse tänapäeval märksa laiemat tandrit, aga nende "sõdade" kõige sagedamini peetud lahingud tunduvad langevat justnimelt sellesse kategooriasse, millest praegu juttu teen. Ehk siis: mida teha olukorras, kus ühele poolele lihtsalt ei meeldi see, et teine pool tahab pidu panna?

Eelmisel nädalavahetusel Peipsi ääres Kauksi rannas peetud Mägede Hääl toimus selles paigas kolmandat korda. Festivali nimi hoiab au sees selle esimesi aastaid Kohtla-Nõmme kaevandusmuuseumi territooriumil. Seda korraldavad kohaliku alternatiivskeene võtmeisikud, kes aastatega loonud tugeva märgi. Mägede Hääl ei ole nõnda väike üritus, et külastajad peaks pelgama korralduslikust poolest tulenevaid ebamugavusi. Samuti pole see nii suur, et meelitaks kohale hordide kaupa lambiosse. Neil lihtsalt poleks seal kuigi lõbus – vahepeal saab küll kärtsu ja mürtsu, aga selle vahele on tikitud ka asju, mille nautimiseks tuleb päriselt kuulata. Kõige lühemalt öeldes – sellele festile ei satu naljalt selliseid tonte, kes suitsupaki kile autoaknast välja viskaks. Surma ei ole ka keegi saanud. Seal käivad mõtlevad inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles