Tintura ilmutas kolmanda kauamängiva

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Tintura albumi "Tee Säärekülast" kaanepilt.
Tintura albumi "Tee Säärekülast" kaanepilt. Foto: Tintura

Neljapäeval ilmus elektroonilise pärimusmuusika ansambli Tintura kolmas album "Tee Säärekülast", mis melomaanide suureks rõõmuks avaldati samuti vinüüli kujul. Ka Spotifyst kuulatav teos on täis julgeid värve ja katsetusi, mis põhinevad eesti rahvalaulutraditsioonil, maailmamuusikal ning hiphopirütmidel.

Sämplitena kõlavad albumil leiud nii Eesti 1980-ndate levimuusika arhiivist kui ka sama ajastu arhiivisalvestistelt üle maakera. Tintura firmamärgiks olnud linna- ja külakultuuri sundimatu liitmine leiab uues materjalis värskeid varjundeid ja kompleksivabu tõlgendusi, pannes unustatud rahvalaulud ja rahvapillide unikaalsed tämbrid kõrvuti kaasaegse kõlapildi ja elektrooniliste helidega. Inspiratsiooniks on suuresti olnud Ingrid Rüütli kogutud Muhu ja Saaremaa rahvalaulud, mis on talletatud eesti rahvaluule arhiivis.

Tintura on alati lisaks rahvalaulutekstidele teinud katsetusi eesti luuletajate loominguga. Ka sel albumil kõlab üks üsna värske tekst, mille autor on eesti luuletaja, kirjandusteadlane ja -terapeut Berit Kaschan. Spoken word‘i stiilis lugu "Tiitrivõitja" esitab näitleja Veiko Porkaneni. Lisaks rõõmustab loos "Kuu oli eila" kuulajaid hoogsa saksofonisoologa džässmuusik Lauri Kadalipp. Palas "Endine hääl" kõlab Arno Tamme seade puhkpillikvartetile, milles musitseerivad noored talendid Kärt Katriin Nagel, Lisete Jürgenson, Aksel Vürst ning Triin Hordo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles