Lääne-Virumaale anti kõige rohkem karude küttimise lubasid

Kevin Volter
Copy
Jahimehed.
Jahimehed. Foto: Eero Vabamägi

Keskkonnaamet määras tänavu karude esmaseks küttimislimiidiks 96 isendit. See on ligikaudu 10 protsenti karude arvukusest ning lähedal aastasele juurdekasvule. Kõige rohkem tohib karusid küttida Lääne-Virumaal, kusjuures anti maakonda üks luba enam kui eelmisel aastal.

Keskkonnaagentuuri seire kohaselt on Eestis ligikaudu 900–950 karu ning karude asurkond on viimase 15 aasta jooksul püsinud kasvutrendis. Arvukuse tõusuga kaasnevad aga probleemid: karud tekitavad kahjustusi mesinikele ja põllupidajatele, inimestega kohtumiste sagedus on oluliselt kasvanud ning järjest sagedamini eksivad noored karud asulatesse.

"Pindala arvesse võttes on Eesti üks karurikkamaid riike põhjamaades, kui mitte kogu Euroopas," rääkis keskkonnaameti peadirektori asetäitja eluslooduse valdkonnas Leelo Kukk. "Näiteks on seitse korda suurema pindalaga Soomes vaid kaks korda rohkem karusid. Läbimõeldud küttimise korralduse tulemusel on karude levik Eestis laienenud nii lääne kui lõuna suunas ning karu populatsioon kinnitab järjest tugevamalt kanda ka Lätis."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles