Eismal saab astuda pintslitõmmetest sündinud maailma

Kärt Devaney
Copy
Selline vaade avaneb kunstniku ateljee aknast.
Selline vaade avaneb kunstniku ateljee aknast. Foto: Caspar Sild

Austusavaldusena Altja külas sündinud ning oma mere- ja maastikumaalide poolest armastatud maalikunstnikule Richard Uutmaale, kelle loomingut on kirjeldatud ka kui emotsionaalset ja virtuoosselt hoogsat, avati Eismal, kuhu kunstnik enda perega omal ajal kodu rajas, ateljeemuuseum – vaatega kunstnikku inspireerinud merele. Heatahtlike abiliste toel on maalikunstniku tütar Tiina Uutmaa taaselustanud isa ateljee ja kunstniku loomepaiga uksed huvilistelahti teinud.

Kunstniku samme ja loomejõudu on tillukeses toas tunda tänini. Tema laud, molbert ja armsad argipäevaasjad on nüüd, kus ateljee on saanud muuseumiks, leidnud toas aukoha. Kuubki ripub ukse kõrval nagis, värvilaigud varrukaservas.

Nagu selgub kunstniku tütre lugusid kuulates, oli Richard Uutmaa lisaks sellele, et ta oli andekas ja hinnatud maalikunstnik, loominguliselt igapidi väga avali. Ta mängis viiulit, kirjutas luuletusi ja jutte. Nii võib ateljees näha lisaks Uutmaa molbertile kunstnikule kuulunud viiulit, samuti on säilinud korralik ports tema kirjatöid, millest loodetavasti tulevikus sünnib omaette näitus või kogumik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles