Gurmaanidele toodetav kohv muutub hõrguks Indoneesia kärpkassi seedetrakti abil

Andres Tohver
, ajakirjanik
Copy
Karlo Ehvärt Barutolt kingiks saadud kopi luwak'i kotikese ja sertifikaadiga.
Karlo Ehvärt Barutolt kingiks saadud kopi luwak'i kotikese ja sertifikaadiga. Foto: Caspar Sild/Virumaa Teataja

Kabeli külla kohvipakimuuseumi rajanud Karlo Ehvärt sai paari aasta eest Kaido Höövelsoni ehk Baruto käest magnetiga kinni käiva sametise karbikese. Seal oli kotike kohviubadega ja sertifikaat, et tegemist on kopi luwak'i kohviga, mida toodetakse nõnda, et kohvioad läbivad töötluse käigus Indoneesia kärpkassi ehk palmitsiibeti seedetrakti. 

Palmitsiibet on kassilaadne loom, keda tavalisest kassist eristavad pikem koon ja lühemad jäsemed. Indoneesia vabariigile kuuluvatel Sumatra, Jaava, Bali ja Sulawesi saarel, kus palmitsiibetid elavad, kutsutakse neid luwak‘ideks. Kopi tähendab kohalikus keeles kohvi.

Palmitsiibeti väljaheited kogutakse kokku, korjatakse sealt kohvioad välja, pestakse puhtaks, praetakse, pannakse kottidesse ja müüakse siis inimestele hingehinnaga maha. Palmitsiibetist läbi käinud kohviubade hind on 600–900 eurot kilo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles