Tapa Kodus täitub spetsiaalselt autistidele mõeldud maja loomisest aasta

Andres Tohver
, ajakirjanik
Copy
Metoodik Leila Lindsalu, tegevusjuhendaja Aita Griffel ja Tapa Kodu juht Sandra Tänavots autismi teemat avamas.
Metoodik Leila Lindsalu, tegevusjuhendaja Aita Griffel ja Tapa Kodu juht Sandra Tänavots autismi teemat avamas. Foto: Andres Tohver

Tapa Kodu autistide majas elab kuus noormeest, kellega tegeleb ühtekokku 13 töötajat. Mis teeb töö autistidega keeruliseks? Millised mured ja rõõmud autiste saadavad? Miks sellist maja üldse vaja on?

Pealtnäha on Loode tänaval asuv Tapa Kodu maja, kus autistid elavad, nagu kõik teisedki AS-i Hoolekandeteenused hooned. Varjualusega sissekäik, suurem elutuba, magamistoad. Autisti magamistuba on sisustatud lihtsalt ja lakooniliselt, seal on vaid üksikud mööbliesemed. Aknal puudub link. See annab vihje, et majas ei ela päris tavalised asukad.

Metoodik Leila Lindsalu sõnul koolitati eelmise aasta suvel Tapa Kodu personali kuu aega tööks autistidega. Esimene sellise diagnoosiga noormees toodi majja septembri keskel. «Siis oli nädal aega vahet, siis toodi järgmine. Töötajad jõudsid kohaneda, autistid jõudsid kohaneda. Viimane noormees saabus selle aasta alguses,» rääkis Lindsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles