Kohtust saab õiguse, aga kust saab õigluse ja südamerahu?

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Siim Mihailov

Virumaa Teataja ajakirjanik
Siim Mihailov Virumaa Teataja ajakirjanik Foto: Ain Liiva

Viru maakohtu Rakvere kohtumaja kohtunik ütles ühel istungil, et kohtu ülesanne on kompromisse leida, kuid viitas, et alati ei too need endaga kaasa südamerahu. Tol korral küsis kohtunik tülli pööranud paari käest: "Kuidas selle konflikti siis lõpuks lahendatud saab?" Ja siinkohal ei mõelnud ta vara jagamist.

Paljud inimesed leiavad, et paarisuhtes ei tohi tülide lahendamisel kaasata kolmandaid isikuid. Saan sellest mõttekäigust aru, kui proovitakse ära hoida klassikalist kolmnurgastamist – ohver, agressor, päästja.

Kolmandatest isikutest võivad saada aitajate asemel hoopis hukutajad, kes "tarkusi" ja "sõbralikke" soovitusi jagavad. Tihtilugu räägitakse muredest ainult oma mätta otsast ja enda tehtud sigadused jäetakse tähelepanuta, sest kes see soovib endast vildakat pilti maalida. Need, kelle arsenali kuulub tööriistana peegeldamise kunst, teavad, et saab ka teisiti. Igatahes, põlevasse lõkkesse bensiini kallamine pole kunagi hea mõte, sest omavaheline konflikt võib võtta, vähemasti emotsionaalsel tasemel, katastroofilised mõõtmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles