Värvika meistri juubeli puhul näeb galeriis ekspressionistlikke pühapilte

Kärt Devaney
Copy
Vilen Künnapu tutvustab oma töid.
Vilen Künnapu tutvustab oma töid. Foto: Caspar Sild

Vilen Künnapu on tuntud eelkõige eklektilise arhitektina, kelle loometiivus on muu hulgas sündinud näiteks Tartu Tigutorn, Tallinna metodisti kirik ja Tartu Ahhaa keskus, aga ka värvikirev eramu, mis Rakveres Vallikraavi tänaval pilke püüab. Rakvere Galeriis esineb meister aga hoopis maaliloominguga. Kunstniku enese sõnul on maal ja arhitektuur loominguliselt samaväärsed ning jõuavad temani samast paigast – otse algallikast.

Künnapu viimaste aastate looming lähtub piiblist ja sellel on sakraalne mõõde. Kunstnikku huvitab järjest enam maalikunsti olemus – see, kust maalikunst pärit on. Perekonnapildid on kunstniku silmis samamoodi pühad pildid: näitusel on esindatud nii tema naine ja poeg kui ka vanemad.

Vilen Künnapu kõneles, et algul oli maalikunst templi osa ning kahemõõtmelised maalid olid osaks metafüüsilisest süsteemist, mis viis inimese seisundisse, kus oli võimalik ühinemine kõrgemate reaalsustega. «Assisi linnas asub frantsiskaani ordu kodukirik, mille krüptis on püha Franciscuse hauaehitis. Ja selle kohal võlvid, mis on kaetud Giotto piibliaineliste maalidega. Ka kiriku esimese korruse saalis paiknevad Giotto maalid püha Franciscuse elust. Olen ise kogenud sealse arhitektuuri ja maalikunsti ühinemist ja saanud sellest suure ülemeelelise puudutuse,» kõneles Vilen Künnapu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles