Haljala kiriku fassaaditööd paljastasid unikaalse leiu

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Unikaalsed nišid on ehitatud koos kirikutorniga 15. sajandil ja kinni müüritud 16. sajandi alguses. Pildil OMA Fassaad OÜ projektijuht Martin Kärner.
Unikaalsed nišid on ehitatud koos kirikutorniga 15. sajandil ja kinni müüritud 16. sajandi alguses. Pildil OMA Fassaad OÜ projektijuht Martin Kärner. Foto: Marianne Loorents

Haljala püha Mauritiuse kiriku fassaadi restaureerimise käigus avastati kiriku läänepoolsest ehk torniga küljest kolm seinanišši ehk süvendit, mis Eestis ka keskaegsete kirikute puhul unikaalsed. Värske leid püstitab hulga küsimusi, millele võivad vastuse anda lähitulevikus tehtavad analüüsid.

Juba enne tellingute püstitamist hakkas muinsuskaitsjatele silma väike fragment ühest kolmnurksest nišikatusest, mis laguneva krohvi alt välja paistis. Sestap anti töid tegeva osaühingu OMA Fassaad restauraatoritele ülesandeks seda uurida. Asi muutus veel huvitavamaks, kui murekrohvi eemaldades tulid välja teisegi niši piirjooned. Seejärel koputati samalt kõrguselt läbi terve fassaad ning leiti ka kolmas nišš.

OMA Fassaad OÜ projektijuht ​Martin Kärner, kes on hariduselt küll ehitusinsener, mitte ajaloolane, kuid on oma tööstaaži jooksul kokku puutunud paljude vanade ehitistega, nimetab nišše tõeliseks suurleiuks. "Võibolla on see isegi aasta leid, mis hakkab tulevikus Haljala vallale kuulsust tooma," lisas mees. Kuigi keskaegseid kirikuid on Eestis palju, ei ole selliseid süvendeid ühelgi. Tõsi, alati on võimalus, et need on veel krohvi all peidus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles