Narvas esietendub ooper "Hertsog Sinihabeme loss"

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Narvas esietendub ooper "Hertsog Sinihabeme loss", peaosades Marija Jelić ja Pavlo Balakin.
Narvas esietendub ooper "Hertsog Sinihabeme loss", peaosades Marija Jelić ja Pavlo Balakin. Foto: Ilja Smirnov

Narva Kreenholmi ruumides esietendub neljapäeval kell 22 Béla Bartóki ooper "Hertsog Sinihabeme loss". Sinihabet, keda tavaliselt nähakse tahumatu ja vihase mehena, kujutatakse selles lavastuses meeldiva, tundliku ja õrnana oma naise suhtes, kuid ilusa pealispinna all peitub julm manipulaator.

Narva ooperipäevadel esietenduva Bartóki "Hertsog Sinihabeme lossi"  solistid on Eesti-Ukraina bass Pavlo Balakin ja Balkanimaade üks tuntumaid uue põlvkonna sopraneid Marija Jelić. Noore Sinihabeme rolli mängib seitsmeaastane Makar Kirillov.

"Manipulatsiooni kaudu õnnestub Sinihabemel tekitada Juuditis kahtlusi tema valikutes ja isegi reaalsuses ning tema enda olemasolus. Ooper ei näita mitte äsja abiellunud paari, vaid ka elu pärast seda," ütles ooperi lavastanud Leedu noorema põlvkonna lavastaja ja Leedu rahvusooperi meeskonna liige Agnė Ambrozaitytė. "Avades lukustatud salajasi uksi, paljastab Juudit Sinihabeme peidetud psühholoogilised traumad, mis on pärit mehe lapsepõlvest. Juuditist saab tema traumade pantvang."

Ungari helilooja Béla Bartóki ooperi "Hertsog Sinihabeme loss" süžee pärineb Charles Perrault‘ tuntud muinasjutust. Libreto autor on Béla Balázs. Lavastuse loovmeeskond on Leedust ning muusikat esitab Narva Linna Sümfooniaorkester Anatoli Štšura dirigeerimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles