Jahimeeste selts ja PTA: küttige metssigu maksimaalselt aktiivselt

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Metssead
Metssead Foto: Ove Maidla

Käes on sigade Aafrika katku kõrghetk. Seetõttu paluvad Eesti Jahimeeste Selts (EJS) ja põllumajanduse ja toiduamet (PTA) oma ühispöördumises jahimeestel küttida võimalikult palju metssigu.

Mida väiksem on metssigade arvukus, seda väiksem on karjade ja isendite kokkupuute võimalus ja viiruse levik ning see omakorda vähendab aga oluliselt riski, et sigade Aafrika katk (SAK) jõuab sigalatesse.

EJS ja PTA on juba seakatku leviku algaastatel sõlminud koostöölepingu, millest tulenevalt on jahimehed võtnud kohustuse teavitada hukkunud või kliiniliste tunnustega kütitud metssigadest lähimat PTA esindust. Samuti võetakse surnud või kütitud metssealt proovid, kõrvaldatakse surnuna leitud metssiga või SAK kohta positiivse laborivastuse andnud kütitud metssea rümp. Kogu tegevuse juures peetakse rangelt kinni ettenähtud bioturvalisuse nõuetest.

EJS on jahinduse infosüsteemi Jahisesse koostöös seakasvatajatega lisanud seakasvanduste asukohtade kaardikihi koos ohualadega. Küttimise korraldamisel on oluline arvestada seafarmide asukohtadega ja suunata küttimist ohualadele.

EJS-i president Margus Puust on peale viiruse jõudmist kahte Lõuna- Eesti koduseafarmi pöördunud regionaal- ja põllumajandusministri poole jahimeeste ettepanekutega, kuidas veelgi tõhustada metssigade küttimist SAK ohjamiseks. Puust palub muu hulgas rakendada öösihiku kasutamist ning leida võimalus reguleerida ulukilihaga kauplemise regulatsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles