Terviseamet soovitab riskirühmadel end koroona vastu vaktsineerida

Copy
Vaktsineerimine koroona vastu.
Vaktsineerimine koroona vastu. Foto: Mailiis Ollino

Immunoprofülaktika eksperdikomisjon soovitab sel sügisel end koroona vastu vaktsineerida üle 60-aastastel inimestel ning riskihaigustega lastel ja täiskasvanutel, kui neil on viimasest vaktsineerimisest või koroona läbipõdemisest möödunud enam kui pool aastat.

Immunoprofülaktika eksperdikomisjoni liikme Marje Oona kinnitusel on koroona muutunud leebemaks ja koos sellega uuendas komisjon enda soovitusi.

"Soovitame eakatel ja riskihaigustega inimestel, kel on siiski oht raskelt haigestuda, end sel sügisel COVID-19 vastu vaktsineerida," ütles Oona. "Tõhustusdoose enam ei loendata ja COVID-19 läbipõdemine on võrdsustatud ühe doosiga. See on kooskõlas ka Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) ning haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskuse (ECDC) soovitustega ja erinevate riikide praktikaga."

Oona tuletas meelde, et koroona ja gripi vastu saab end vaktsineerida ka ühel ja samal päeval, kuid sel juhul tuleb süsted teha eri õlga.

"Mis puudutab riskirühmadeväliseid inimesi, siis ka nemad võivad end vaktsineerida COVID-19 vastu, kui tervishoiutöötaja hinnangul on see otstarbekas," täpsustas Oona.

Eksperdikomisjon soovitab koroonavastasel vaktsineerimisel kasutada selle aasta sügistalvisel hooajal eelkõige neid vaktsiine, mis annavad epidemioloogilist olukorda ja ringlevaid tüvesid arvestades kõige parema kaitse.

"Kui uuemate COVID-19 alamtüvede vastu kohaldatud vaktsiinid saavad kasutusloa ja jõuavad Eestisse, teavitavad avalikkust sellest ravimiamet ja tervisekassa," rääkis Oona algavast vaktsineerimishooajast.

Tervise ja heaolu infosüsteemide keskuse andmetel on Eestis üle 355 000 inimese, kel vanust üle 60 eluaasta ja kellel on rohkem kui kuus kuud möödas viimasest koroonavaktsineerimisest või selle haiguse põdemisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles