Juhtkiri: Lihtsalt keeruline

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätmekäitluskeskus.
Jäätmekäitluskeskus. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Tamsalu vallavolikogu kolmapäevaõhtune hääletamine MTÜst Lääne-Viru Jäätmekeskus lahkumise üle ajas eile nii mõnegi telefoni punaseks ja tekitas palju segadust. Ühelt poolt oli ärevuse põhjuseks tõsiasi, et volikogu esimees tõlgendas hääletustulemust valesti, mispeale nii mõnigi omavalitsusjuht sattus segadusse, kuidas siis ikkagi lihthäälteenamus selgub.



Iseenesest on see ju halenaljakas ja kui selline asi alles praegu ilmsiks tuleb, siis ei või iial teada, kui palju otsuseid volikogudes valesti on langetatud. Maavalitsus küll teeb kohalike omavalitsuste otsuste üle järelevalvet, kuid kindlasti ei jõua nemadki iga otsust sõna-sõnalt läbi lugeda ja vaadata, mitu inimest poolt ja mitu vastu hääletas.

Kakskümmend aastat demokraatiat peaks ju olema piisavalt pikk aeg selleks, et põhilised mängureeglid selgeks õppida. Peensusteni suudavad seadusi lahti seletada vaid üksikud, aga omavalitsusjuhid peaksid vähemalt hääletamismehhanismi küll endale selgeks tegema. Kuidagi lihtsalt keeruline tundub nende jaoks see, et poolthääli peab vastuhäältest rohkem olema.

Teisalt aga külvas parajalt segadust väljaastumise otsus ise. Mitu aastat tagasi leppisid kõik 15 maakonna omavalitsust kokku MTÜ Lääne-Viru Jäätmekeskus asutamises ja ka selles, et ehitatakse jäätmekäitluskeskus.

Nüüd, mil jäätmekäitluskeskus lõpuks valmis ja ületuleval esmaspäeval ka reaalselt tööle peaks hakkama, tundub Tamsalu valla otsus nii mõnegi jaoks löögina allapoole vööd.

Samas räägivad päris mitme omavalitsuse volikogu liikmed, et ei suuda tänase päevani aru saada, milleks jäätmekäitluskeskust üldse vaja oli ja miks see nende valla või linna jaoks hea on. Nii ebaõnnestus ka jäätmekäitluskeskuse majandamiseks kavandatud sihtasutuse loomine, sest üks omavalitsus teise järel keeldus sihtasutuses osalemisest.

Ei saa vaielda vastu mõttele, et Tamsalu volikogu otsus võis olla pisut ennatlik, sest jäätmekäitluskeskus ei ole veel saanud näidata, milleks ta hea on. Ja selles valguses tundus vallavolikogu esimehe mõte asja juunis arutada päris mõistlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles