Tamsalu vald lahkus jäätmekeskusest

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ussimäel asuv  jäätmekäitluskeskus avab uksed 2. aprillil.
Ussimäel asuv jäätmekäitluskeskus avab uksed 2. aprillil. Foto: Arvet Mägi

Tamsalu vallavolikogu otsustas üle­eile õhtul, et Tamsalu vald astub väl­ja MTÜst Lääne-Viru Jäät­me­kes­kus, ehkki laiali läksid voliko­gu liikmed teadmises, et nad seda ei teinud.


Tamsalu vallavolikogu arutas kolmapäeva õhtul Lääne-Viru jäätmekeskusega seonduvat. Volikogu liikmed Rein Lall ja Heiki Hallik tegid ettepaneku, et Tamsalu vald astuks MTÜ Lääne-Viru Jäätmekeskus liikmete hulgast välja.

“Mis me seal ikka teeme, meil on toimiv korraldatud jäätmevedu,” ütles Rein Lall. Heiki Halliku sõnul ei kuulu MTÜs osalemine omavalitsuse ülesannete hulka.

“Meil on olulisemaid probleeme – haridus, sotsiaalküsimused, ettevõtlus,” loetles Hallik.

Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg, kes toetas valla jätkamist MTÜ liikmena, ütles, et lahkumine ei too vallale kaasa mingeid varalisi kohustusi. “Välja arvatud sel aastal tekkivad kohustused,” täpsustas ta.

Kohal olnud 15 vallavolikogu liikmest toetas MTÜst välja astumist seitse, neli oli selle vastu ja neli jäi erapooletuks. Tamsalu vallavolikogu esimees Andrus Freienthal sõnas, et seega ei kiitnud volikogu otsust heaks ja Tamsalu vald jätkab vähemalt esialgu MTÜ Lääne-Viru Jäätmekeskus liikmena.

“Poolt hääletas vähem kui pool kohalolnutest,” põhjendas Freienthal ja lisas, et volikogul on mõistlik võtta varuaega ja vaadata, kuidas aprilli alguses Ussimäel tegutsema hakkav jäätmekäitluskeskus tööle läheb, ning juunis küsimuse juurde tagasi pöörduda.

Lääne-Viru maasekretär Tarmo Mikkal ütles, et vastavalt kohaliku omavalitsuse korralduse seadusele otsustatakse mittetulundusühingu liikmelisuse küsimused lihthäälteenamusega. “See tähendab, et poolthääli on rohkem kui vastuhääli ning seega on otsus tegelikult vastu võetud, kui hääled tõepoolest niiviisi jagunesid,” lausus maasekretär.

Ka justiitsministeeriumist öeldi, et lihthäälteenamust vajava otsuse vastu võtmiseks peab olema poolthääli rohkem kui vastuhääli.

MTÜ Lääne-Viru Jäätmekeskus juhatuse esimees Toomas Väinaste oli Tamsalu otsuse peale pettunud.

“Tamsalu vald oli asja juures, kui üheskoos otsustasime, et hakkame ehitama,” märkis Väinaste, kelle hinnangul on taoline otsus eriti arusamaatu vaid mõni nädal enne seda, kui jäätmekäitluskeskus 2. aprillil reaalselt tööle hakkab.

Rahaliste suhete kohta ütles Väinaste, et Tamsalu vald on seoses jäätmekäitluskeskuse ehitamisega võtnud endale miljoni krooni suurusjärku jääva laenukohustuse, millest MTÜst välja astumine valda ei päästa.

“Pank ei andnud meile enne laenu, kui kõik 14 omavalitsust olid andnud garantiikirja laenu tagamise kohta,” lisas Toomas Väinaste.

Laenukohustuse võtsid kõik MTÜ liikmed ehk kõik Lääne-Virumaa omavalitsused peale Rakvere linna, kes astus mõni aasta tagasi MTÜst välja, et MTÜ saaks KIKist toetust.

Rakvere linn ei olnud abikõlblik, sest Rakveres oli ja on tänase päevani kehtestamata korraldatud jäätmevedu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles