Pahnimäe asfaltbetoonitehase reostunud pinnast hakatakse puhastama

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Bituumen ehk maavaik või maatõrv on pruunikasmusta värvusega pigitaoline looduslik orgaaniline ühend, mis on vajalik asfaldi tootmiseks.
Bituumen ehk maavaik või maatõrv on pruunikasmusta värvusega pigitaoline looduslik orgaaniline ühend, mis on vajalik asfaldi tootmiseks. Foto: Elmo Riig

Augustis algab kliimaministeeriumi juhitud projekt, mille käigus puhastatakse Pahnimäe endise asfaltbetoonitehase territooriumil 400 kuupmeetrit reostunud pinnast tootmisjääkidest, mis ohustavad sealset põhjavett. Puhastustööd kestavad 14 kuud.

Kuna tehase territoorium on jätkuvalt kasutuses, tuleb sealne pinnas puhastada seda välja kaevamata ja ära viimata. Töövõtjad tegid katsed, et selgitada välja sobivaim meetod pinnase puhastamiseks, ning kõige paremaid tulemusi näitasid bioloogilised ja keemilised puhastusmeetodid. Maves OÜ projektijuht Artto Pello täpsustas, et saasteainete sisaldust vähendatakse maasiseselt, kasutades kombineerituna mikrobioloogilist lagundamist ja keemilist oksüdeerimist.

Kliimaministeeriumi projektijuhi Raimo Jaaksoo sõnul tehakse puhastustööd puuraukude kaudu kohapeal. "Puuraukudesse paigaldatud torude kaudu lisatakse pinnasesse keemilist oksüdeerijat vesinikperoksiidi ning soomlaste põllumajanduse kõrvalsaadustest valmistatud toodet Remsoil," selgitas Jaaksoo. "Selles olevad toitained stimuleerivad pinnases olevate mikroobide aktiivsust ja kiirendavad kahjulike ainete lagundamist. Vesinikperoksiidi lisatakse keemiliste reaktsioonide aktiveerimiseks, mis saasteaineid pinnases lagundavad," lisas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles