Hoolekandeteenuste asenduskodu suleb uksed

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Pildil Rakvere Lille kodu.
Pildil Rakvere Lille kodu. Foto: Marianne Loorents

Hoolekandeteenused sulgeb neljapäeval Rakveres intellektipuudega laste asenduskodu, kuna Eesti lapsed saavad järjest rohkem teenuseid kodu lähedal ja üleeestilise asenduskodu järele ei ole enam vajadust.

AS-i Hoolekandeteenused juhatuse esimehe Liina Lanno sõnul sulgesid nad augustis viimase suure erihooldekodu täiskasvanutele ja psüühilise erivajadusega kliendid elavad nüüd kogukondades väikestes kodudes. "Õnneks toimus sarnane muutus laste jaoks juba aastaid tagasi – peresid toetavaid teenuseid on rohkem, lapsi saadetakse asenduskodudesse vähem. Kui see vajadus tekib, jäävad lapsed võimalikult kodu lähedale, et sidemed perekonnaga säiliks. Tänu sellele ei ole Rakvere asenduskodusse olnud vajadust lapsi juurde suunata ning saame sel erihoolekande reorganiseerimise aastal sulgeda ka meie ettevõttele pikast ajaloost kaasa tulnud asenduskodu."

Sotsiaalkindlustusameti andmetel on asendus- ja perekodudes elavate laste arv aasta-aastalt vähenenud. Kui 2016. aasta lõpu seisuga elas Eesti asendus- ja perekodudes üle tuhande lapse, siis 2023. aasta juunis oli see arv 763.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles