Ämmaemandate koduvisiidid aitavad ennetada depressiooni ja õnnetusi

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Ämmaemand Laura Kalja tegi aastase projekti käigus ligikaudu 70 sünnitusjärgset koduvisiiti.
Ämmaemand Laura Kalja tegi aastase projekti käigus ligikaudu 70 sünnitusjärgset koduvisiiti. Foto: Erakogu

SA Lapse Heaolu Arengukeskus projekti tulemustest selgub, et ämmaemanda koduvisiidid vastsündinute juurde toetavad peret ja aitavad ennetada hilisemaid riske. Lisaks leiab sihtasutus, et riiklikult tasandil on vaja suuremat pühendumist süsteemsele ennetustegevusele.

Projekti käigus väisati seitsmes maakonnas kokku 327 peret ja tehti 477 koduvisiiti. Lapseootel või lapse saanud vanemad vaatasid koos ämmaemandaga üle riskid, mis võivad mõjutada pere heaolu. Nõustanud meditsiinitöötajate sõnul oli igal kolmandal perel rohkem muresid ja küsimusi, kui ühe visiidiga õnnestus lahendada. Samas sai iga kolmas pere ka korduskülastuse.

Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo sõnul toetab ämmaemanda koduvisiit ema ja lapse suhte kujunemist algusfaasis ning on abiks sünnitusjärgse depressiooni võimaliku välja kujunemise vähendamisel. "Ämmaemandate poolt tehtud koduvisiidid avavad peredele ukse individuaalsele nõustamisele ja tugevdavad seeläbi perede toimetulekut ning pere üldist heaolu uue eluperioodi esimestel ehk ka ebakindlatel hetkedel," lisas Riisalo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles