Teeme selgeks, mis vahe on välk- ja tavamaksetel

Kärt Devaney
Copy
Välkmaksed on võrdväärne makseviis kaardi- ja sularahamaksete kõrval.
Välkmaksed on võrdväärne makseviis kaardi- ja sularahamaksete kõrval. Foto: Aivar Aotäht

Küllap on pea iga inimene pangamakseid tehes märganud, et nende kohalejõudmise kiirus vaheldub: mõnikord jõuavad maksed ka teises pangas arveldava saajani otsekohe, vahel võib aga makse liikumine võtta mitu tundi. Sõltuvalt olukorrast võib see olla üsna tülikas, näiteks kui on vaja lähedasele kiirelt ülekanne teha. Millest see erinevus tuleneb? Pealtnäha on välk- ja tavamakse erinevus lihtne: välkmakse jõuab kohale kohe, tavamakse kohalejõudmine võtab rohkem aega.

LHV jaepanganduse juhi Annika Goroško sõnul on aga erinevusi rohkem. Nimelt liiguvad välkmaksed sõltumata päevast ööpäev läbi, tavamaksed aga esmaspäevast reedeni. «Kas tavamakse jõuab kohale poole tunni jooksul või hoopis mõne tunni pärast, sõltub sellest, mis kell makse algatati, sest tavamakseid vahetatakse pankade vahel tööpäeva jooksul kindlatel kellaaegadel kokku viis korda,» selgitas Goroško. See tähendab, et olenemata sellest, kas klient teeb makse kell 11.46 või 12.40, jõuab see saajani pärast kella ühte päeval. Samuti täpsustas jaepanganduse juht, et lisaks võib ühe välkmakse maksimaalne summa olla kuni 100 000 eurot, tavamaksel selline piir puudub.

Annika Goroško täpsustas, et välkmaksed on automatiseeritud ning jõuavad kohale väga kiirelt. «Tänu automaatsele süsteemile ei sõltu välkmaksete tegemine panga tööajast. Seetõttu oleme otsustanud kõiki LHV-st tehtavaid makseid teha välkmaksetena – kui see mingil põhjusel ebaõnnestub, teavitame klienti, et makse liigub aeglasemalt. Enamasti võib põhjuseks olla, et makse saaja pank ei võta välkmakseid vastu ööpäevaringselt või esineb makset vastu võtval kontol muid piiranguid,» rääkis Goroško.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles