Kuidas säilitada marju ning puu- ja juurvilju?

Copy
Erinevatele viljadele sobivad erinevad hoidistamise viisid.
Erinevatele viljadele sobivad erinevad hoidistamise viisid. Foto: Rudo Puks

Mida tuleks meeles pidada, et suveandide säilitamine oleks ohutu ja kasulik? Tallinna tehnikaülikooli teadlased Kaarel ja Signe Adamberg selgitavad lähemalt.

Eestlased on ikka olnud aiapidajad ja naljaga pooleks võib öelda, et see on meil geenides. Alles mõni inimpõlv tagasi oli toidu kasvatamine ja säilitamine ainuke viis talv üle elada. Toitu ei ostetud poest, toimis naturaalmajapidamine. Käidi turul ja kaupa vahetati natuuras, aga põhiosa talvisest toidust pidi iga pere ise varuma.

Varude mitmekesisus ja hulk sõltub muidugi inimese elustiilist, võimalustest ja pere suurusest. Tänapäevased võimalused, nagu sügavkülmutamine, aitavad värsket toitu säilitada nii, et alles jäävad nii suvemaitsed kui ka vitamiinid. Kevadine mahlaaeg enne pungade puhkemist avab hoidiste hooaja: kel soovi ja ruumi, võib külma panna ka kase- või vahtramahla.

Tagasi üles