A nagu aabits ehk Millest algab tähetarkus

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Tapa raamatukogus saab näha vanu ja uusi aabitsaid.
Tapa raamatukogus saab näha vanu ja uusi aabitsaid. Foto: Tapa Vallaraamatukogu

Kui a ja b pähe ei hakka, tuleb aabits appi. Millistest aabitsatest lapsed läbi aegade tähti on õppinud, saab uudistada Tapa raamatukogu lasteosakonnas näitusel «A nagu aabits». Tuntud aabitsate kõrval saab näha nii eksklusiivsemaid väljaandeid kui ka võõrkeelseid aabitsaid.

Aabitsanäituse koostaja, laste- ja noorteosakonna raamatukoguhoidja Elle Paju ütles, et näitusel on välja pandud 55 erinevat aabitsat, mis kõik pärinevad raamatukogu fondist. Vanim aabits – «Luggemisse Ramat laste kolitamisse tarwis» aastast 1841 – on kunagise väljaande koopia.

Elle Paju sõnul sai aabitsanäitus tehtud mõttega, et erinevate aabitsate järgi õppinud põlvkonnad näeksid ka vanemate ja nooremate inimeste esimesi õpikuid. «Mina õppisin «Kukeaabitsa» järgi, minu vanem poeg Jaanus Vaiksoo kirjutatud aabitsa järgi ja noorem poeg «Lotte aabitsa» järgi,» tõi ta isikliku näite. Raamatukoguhoidja sõnul on tore vaadata, kuidas külastajad lehitsevad oma kunagisi aabitsaid ja laenutavad neid oma lastele. «Väga populaarne on «Karu-aabits»,» nimetas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles