Mida süüa ja juua, et matkapäev vastu pidada

Kärt Devaney
Copy
Matkal on mõistlik süüa lihtsasti valmistatavaid toite, mida saab hankida ka matkapoodidest.
Matkal on mõistlik süüa lihtsasti valmistatavaid toite, mida saab hankida ka matkapoodidest. Foto: Marko Saarm

Tallinna tehnikaülikooli toiduteadlased Kaarel ja Signe Adamberg annavad soovitusi, mida tuleks süüa, et üks matkapäev või ka veidi pikem seiklus looduses vastu pidada.

Matkatoidu ja -joogi valik sõltub sellest, kui raske ja pika matkaga on tegemist, kas minnakse suvisel või sügisesel nädalavahetusel kohalikule metsarajale või teise riiki raskele mägimatkale. Kas on vaja kogu varustus seljas kaasa võtta või jääb teele poode ja söögikohti.

Teadlaste sõnul on üks üldine reegel: matkasöök peab olema maitsev, toitev, tasakaalustatud ja võimalikult kerge. Kiiresti riknevaid toite matkale ei võeta. Kõige olulisem asi matkamise juures on vesi. Veepudel peab pidevalt olema käeulatuses, sest vesi on parim janukustutaja ja liikudes higistame rohkem vett välja, eriti palava ilmaga. Paha pole ka mineraalvesi või isotooniline jook, mis taastab mineraalide tasakaalu. Mineraalvee puhul rõhutasid teadlased, et tuleb arvestada soolasisaldusega, mõne puhul võib see olla ka üle 2 g/l, mis pole janu kustutamiseks hea lahendus. Kurgihooajal võib vedeliku osaliselt asendada kurgiga, kuna kurgis on 95% vett ja 100 grammi kurki sisaldab niisama palju kaaliumit (200–300 mg), kui on ühes liitris higis. Vedeliku koguseks võiks päeva peale olla 3–5 liitrit, seda arvestusega, et teele jääb mõni kaev või allikas, et pudelit uuesti täita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles