Maailmakoristuspäev keskendub kalmistutele

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Hauaküünaldest moodustub tohutu kogus plastprügi.
Hauaküünaldest moodustub tohutu kogus plastprügi. Foto: Elmo Riig

16. septembril toimub järjekorras kuues maailmakoristuspäev, mis toob kokku 190 riiki üle ilma, sealhulgas Eesti, et koristada kalmistutelt plastprügi.

Eestist alguse saanud koristuspäev kutsub märkama väikeprügi kõikjal looduses, tulema koos sõprade ja lähedastega välja koristama ning muutma oma tarbimisharjumusi. 

Tänavu on Eesti maailmakoristuspäev võtnud eriliselt fookusesse Läänemere keskkonnaprobleemi ja plastprügi kalmistutel. Suvel toimus seitse rannakoristust Kopli poolsaare rannikutel, et juhtida veelgi enam tähelepanu Läänemere reostusele ning meie kalli kodumere kehvale tervislikule seisundile. 

Sügisel võetakse käsile kalmistud. Eestimaa kalmistutel avaneb trööstitu vaatepilt, kus hauaplatsid ning ka kalmistu aiatagune on kaetud plastjäätmetega. "Eesti kalmistukultuuri on viimase 30 aastaga vallutanud kõikvõimalikud plasttooted – nii kunstlilled, plastkaunistused kui ühekordsed plastist kalmuküünlad. Paraku ei mõelda selle peale, et ühekordne plastist kalmuküünal muutub kalli inimese haual loetud tundidega prügiks," rääkis maailmakoristuspäeva Eesti keskkonnaprogrammi juht Kerli Laur kurvastusega. 

Eesti kalmistutele jõuab tuhandeid plastküünlaid. Kogus võib ulatuda isegi miljonitesse. Eesti kultuuriruumis on kombeks, et tühjaks põlenud küünlatopsid koristab ära järgmine hauaplatsi külastaja. Teinekord läheb aga aeg kahe külastuse vahe küllaltki pikaks ning nii võivad plastküünla topsid jääda prügina hauale vedelema kuudeks. Plastist kalmuküünalde prügi lennutab laiali tuul või korjavad selle ära linnud, kes soovivad süüa küünlatopsidesse järele jäänud vaha. Ent kõik, mis hauaplatsilt kaugemale loodusesse jõuab, jääb sinna sageli vedelema, aga plastist kalmuküünlatopsid, lillepotid, kunstlilled ja kilekotid looduses ei lagune. 

Maailmakoristusele registreerimine on avatud koristuspäeva kodulehel. Osalema on oodatud kõik: üksikkoristajad, ettevõtted ja töökollektiivid, koolid ja klassid, pered ja sõpruskonnad, külaseltsid ja huviringid ning teised. Kirja saab panna nii üksik- kui ka grupikoristuse, samuti saab ennast registreerida avalikule koristusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles