Vanaema retsept: kuidas marineerida kurke

Merly Raudla
Copy
Niimoodi võib purk seista kasvõi terve öö.
Niimoodi võib purk seista kasvõi terve öö. Foto: Merly Raudla

Kui siinkirjutaja laps ühel hommikul vanaema marineeritud kurke nosis ja tõsise näoga märkis, et peaksin selliste kurkide tegemise ära õppima, oli selge, et tuleb minna õpipoisiks. Vanaema juurde kurkide marineerimise õpituppa.

On maitseid ja mälestusi, mis püsivad muutumatuna. Võib isegi tunduda, et tegemist on millegi igavikulisega, mis on viimse päevani elu loomulik osa. Meie peres on selleks maitseks näiteks vanaema marineeritud kurkide mekk. Häid kurke on ju mujaltki saadud, kuid vanaema kätetöö on latiks, millest pole seni veel ükski kurk üle pääsenud. Ilusas mõõdus ja mõnusad krõmpsuvad vanaema marineeritud kurgid on selline väärtus, mida ei raatsi alati isegi salati sisse panna. Need on eriline maiuspala, mida nautida võileival või siis täitsa omaette roana. Aja aga käsi purki, raputa tillisodi maha ja pane suhu. Kõige parem asi maailmas.

Teada on, et paljud sellised perekonnaretseptid on ajast aega levinud suust suhu ja mingit üles kirjutatud juhendit pole olemaski. Kogusteks on loomulikult «törts» ja «maitse järgi». Kui aga köögivõluriga protsess kaasa teha, on perekonnaretsept juba veidi kindlamates kätes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles