Ideekonkurss: aita leida 21. sajandi mardi- ja kadrisant

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Mardisantide puhul kehtib lihtne reegel – mida hirmuäratavam, seda parem.
Mardisantide puhul kehtib lihtne reegel – mida hirmuäratavam, seda parem. Foto: Laura Liinat

2023. aastal on Eesti Folkloorinõukogu koostöös eesti rahvakultuuri keskusega võtnud sihiks uurida välja, millised mardi- ja kadrisandid kõnetaksid 21. sajandi inimest. 

Selleks kuulutati välja ideekonkurss "Aita leida 21. sajandi mardi- ja kadrisant". Ideekonkurss kestab 25. novembrini ning osalemisel puudub vanusepiirang. Pilkupüüdvaimate ideede seast valib komisjon välja oma lemmikud.

Mardi- ja kadripäeva tähistamine on meie mail iidne tava, mis on sajandite jooksul tublisti muutunud. Kui varem oli sanditaja surnud esivanemate hingede kehastaja, siis tänapäeval on ta pigem meelelahutaja. Santijate vanimaks kihistuseks peetakse loomamaskeeringuid (sokk, hani, karu), hilisemal ajal lisandus selle kõrvale traditsiooniline mardi- või kadripere. 19. sajandi lõpul meeldis sanditajatel riietuda moodsateks ametimeesteks, nagu kroonu- või pritsumeheks, koolmeistriks, korstnapühkijaks. 20. sajand lisas aga populaarsed raamatu-, mängu- ning multifilmide tegelased. Sajandite jooksul on muutunud ka sanditajate sugu ja vanus. Kui varem käisid santimas pigem vallalised abieluealised mehed, siis tänapäeval on santijatest umbes 80 protsenti lapsed, kuid trend näitab üha enam, et täiskasvanud on hakanud ohje taas enda kätte võtma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles