Vohnja elanikud soovivad privaatsust

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile Vohnja arendusala detailplaneeringu avalikul arutelul tundsid kohalikud inimesed muret liikluse korraldamise, kaevude veetaseme, lagunevate lautade ja peamiselt privaatsuse pärast.


Jaapani ärimees Toshio Kawabe kavandab Vohnja külla rajada golfiväljaku, mille juures on elamurajoon, kaubandus- ja teeninduskeskus, polüfunktsionaalne ringrada.

Kohalike elanike üheks mureks detailplaneeringu eilsel arutelul oli veetase kaevudes. Et kes vastutab, kui vesi üldse kaob või kui seda on liiga palju?

Arutelus selgus, et kaevuprobleem ei ole ainult ühel majapidamisel, nagu detailplaneeringu projekteerija Urmas Elmik eelmisest kohtumisest aru sai, vaid mures on vähemalt 17 majapidamist.

Vastuseta jäid ka muinsuskaitse all oleva kahe laguneva lauda saatused, mis on juba välisinvestori omanduses ja mille eest peaks hoolt kantama. Elmiku sõnul ei rutta omanik investeeringutega enne, kui ei ole teada kogu projekti tulevik.

Koosolekul osalenud külanaine ütles otse välja, et inimesed on maale tulnud elama privaatsuse pärast ja näevad ärimehe kavandatus sellele tõsist ohtu.

Kadrina valla arendusnõuniku Tiina Vilu sõnul tekitab igasugune suurem arendus inimestes probleeme. Negatiivsed emotsioonid tekivad hajaasustusalas elavatel inimestel. Tiheda asustusega harjunud inimesed, näiteks Kadrina elanikud, on naabritega harjunud.

Vilu sõnul on Vohnja arendusala aastakümneid vältav protsess ja inimesed peaksid mõtlema, mis on saanud Vohnja külast poole sajandi pärast, kui praegu külades jääb elanikke aina vähemaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles