Juhtkiri: päästjad väärivad hoidmist

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

On uskumatu, et sellise elukutse esindajad nagu päästjad üldse peavad kellelegi tõestama, et nad väärivad väärilist töötasu.

Päästeliidu nõukogu esimees Indrek Nõvak on öelnud, et kärpeid peab tegema seal, kus on võimalik protsesse muuta läbipaistvamaks ja efektiivsemaks, seega tuleks esmareageerijate koondamise asemel üle vaadata administratiivne struktuur. Sellega saab vaid nõustuda, sest kui võtta lahti päästeameti kontaktid, vaatab kontoripoolelt vastu terve rida inimesi, kellest mõnede puhul tekib küsimus, miks neid sinna vaja on.

Samas on aastate jooksul päästeametile pandud juurde üha enam ülesandeid ning koormus ja kulutused suurenevad. Aga nagu ikka, jagub eesliini tarvis raha kõige vähem. Vabatahtlikega, keda on juba praegu rohkem kui kutselisi päästjaid, turvalist elukeskkonda ei taga ja palgalistest päästjatest jäävat tühimikku nad ei täida. Paljudel vabatahtlikel komandodel on küll pea sama hea võimekus kui kutselistel, aga priitahtlike valves oleku aeg sõltub ikkagi sellest, kui palju neil põhitöö kõrvalt aega jääb. Kas tulevikus näeme siis loosungeid, et ärge päevasel ajal kella 11–16 tikkudega mängige, kuna pole kedagi kustutama saata?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles