Majandussurutis kasvatas äritarkust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Printec Grupp OÜ tootmisjuht Taavi Kams võtab laiformaatprinterilt tehtud töö vastu.
Printec Grupp OÜ tootmisjuht Taavi Kams võtab laiformaatprinterilt tehtud töö vastu. Foto: Meelis Meilbaum

Neli aastat tagasi Rakveres trükkimisega tegeleva ettevõtte Printec Grupp OÜ asutanud said tunda nii alustamise eufooriat kui ka masendust karmi majanduslanguse ajal.


Kõigest hoolimata läheb firmal praegu hästi ja ainult 120ruutmeetrisel tootmispinnal valmivad kõrgetasemelised trükised.

Printec Grupi juhatuse liige Taavi Müürsepp meenutab ettevõtte algust kui suurte plaanide ja unistuste aega. “Saime EASi stardi- ja kasvutoetuse programmi raames ettevõtlustoetust, mille eest soetasime tänapäevased trükiseadmed. Üsna kiiresti tekkisid ka püsikliendid. Võib öelda, et algus läks edukalt,” räägib Müürsepp.

“Kuid esimese aasta lõpus tabas meid seoses majanduslangusega suur tagasilöök. Uus olukord sundis mõtlema, kuidas edasi minna. Otsustasime panustada rohkem ekspordile, nii nagu algul oli äriplaanis ette nähtud.” Firmajuhi hinnangul mõjus majanduslangus kokkuvõttes isegi hästi, sest raskes majandussituatsioonis tuli väga tõsiselt arendada toote kontseptsiooni. Samuti pühenduti aktiivsemalt Soome turule, millega kindlustati tegevuse jätkamiseks vajalik stabiilsus.

Tagantjärele hindab Taavi Müürsepp tollast tegutsemist täiesti õigeks. “Aastaga tasus see pingutus ära ja nüüd oleme juba poolteist aastat orienteeritud Soome turule, sinna läheb 60% meie toodangust. Soomes liigub teave meie tellijate vahel päris hästi ja tänu sellele saame uusi huvitavaid pakkumisi. Oleme nelja aastaga oma trükikvaliteediga jõudnud konkurentsivõimelisele tasemele,” kõneleb ta.

Tootmisesse on investeeritud kokku üle 70 000 euro, mis on saadud EASilt ja Kredexi ekspordi krediteerimise käenduse abil. Kohal toimetab viis töötajat. Suuremate tellimuste täitmisel kasutatakse allhankepartneritest trükikodade teenuseid, kuid palju asju tehakse ka kohapeal. Lisaks välismaalastele on Printeci klientideks ka alustavad ettevõtted Eestis, kes tellivad mitmesuguseid reklaamtrükiseid.

Juhatuse liikme Taavi Müürsepa sõnul on Rakveres väikese linna kohta küllaltki palju sarnaseid ettevõtteid, kellel on Printeci ees oma pikemaajalise tegevuse tõttu teatav konkurentsieelis. “Meie tugevuseks on eelkõige kvaliteet, mille tagavad tänapäevased seadmed, sest nad võimaldavad meil toota kiiresti ja kõrge kvaliteediga trükiseid kleebistest kataloogideni,” hindab Müürsepp.

“Oleme kasutanud aktiivselt ettevõtlust toetavaid meetmeid, sealhulgas töötukassa võimaldatavaid palgatoetuse ja tööpraktika variante. Tuleb vaid teada ja osata abi otsida,” leiab ettevõtja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles