Hea seeneaasta on välja meelitanud ka haruldasemad isendid

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Kährikseent polnud loodushuviline Urmas Kaja kodukandi metsades näinud üheksa aastat, kuni haruldane isend mullusel ja tänavusel aastal jälle välja ilmus.
Kährikseent polnud loodushuviline Urmas Kaja kodukandi metsades näinud üheksa aastat, kuni haruldane isend mullusel ja tänavusel aastal jälle välja ilmus. Foto: Urmas Kaja

Haruldasemate seente haruldust on tihti raske hinnata, kuna inimesi, kes spetsiaalselt niisuguseid seeni otsivaid, igas piirkonnas ei leidugi. Lahemaal on üheks selliseks aga loodushuviline Urmas Kaja, kes on tänavu siit kandist leidnud juba kolm üsna harva esinevat seent.

Tänavusel erakordselt heal seeneaastal on Urmas Kaja kaamerasilma ette jäänud kährikseen (Sparassis crispa) ja sellerheinik (Tricholoma apium), kes kuuluvad II kategooria kaitsealuste liikide sekka, ning heade maitseomadustega männiheinik (Tricholoma matsutake).

Osa seeni ei ilmuta enda mõnel aastal üldse. Kährikseent ei olnud Kaja näiteks üheksa aastat kohanud, kuni ta eelmisel aastal taas välja ilmus. Üle Eesti on kährikseene leiukohti kirja pandud vaid veidi üle kümne. Kuna igal aastal tal viljakeha ei tekigi, on mõistetav, miks teda alati samast piirkonnast leida ei saagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles