Riik suurendab ühe vanemaga perede elatisabitoetust

Copy
Rahatähed ja mündid.
Rahatähed ja mündid. Foto: Arvo Meeks

2024. aastast toetab riik ühe vanemaga peresid elatisabi suurendamisega. Tänavu suunatakse eelarvesse 12 miljonit eurot lisaraha ning järgmisel neljal aastal kokku ligi 49 miljonit eurot.

Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo sõnul on hädavajalik üksikvanemate ja nende laste toetamine, et vähendada vaesusriski ning tagada stabiilne ja turvaline keskkond laste kasvamiseks.

Alates 1. jaanuarist 2024 suureneb elatisabi, mida riik maksab lapsele juhul, kui elatist maksma kohustatud vanem elatist ei maksa või ei tee seda vajalikus mahus, 100 eurolt 200 eurole kuus. Elatisabi suurendamise eesmärk on toetada nende perede majanduslikku toimetulekut, kes elavad kõige suuremas vaesuses.

Kui keegi perekonnas sureb, toetab riik tema ülalpeetavaid, makstes neile toitjakaotuspensioni. Alates 2026. aastast ei sõltu vanema kaotanud laste toetus lahkunud vanema pensionistaažist. "Muudatusega makstakse kõigile vanema kaotanud lastele ühetaolist toetust, et laste heaolu ei sõltuks vaid vanema varasemast sissetulekust," lisas Signe Riisalo.

Samuti alustab riik kasuperede tugiteenuste pakkumist riigieelarvest, et leida ja toetada peresid, kes on valmis kasvatama vanemliku hooleta lapsi. Ühtlasi suureneb järgmisel aastal erivajadustega laste rehabilitatsiooniteenuse kättesaadavus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles