Kommentaar: töötajate hirm ja ebakindlus aina kasvavad

Copy
Töötukassa
Töötukassa Foto: logo

Olukord tööturul on muutumas ärevaks ning peamiseks põhjuseks, miks oma töökoha kaotamise pärast muret tuntakse, on majanduse ebamäärased ajad, mis mõjutavad ka ettevõtteid, kus töötakse (48%). Ajad on keerulised ning stressi tekitavaid kahtlusi ja kõhklusi oma tuleviku ja iseenda pärast tunnevad ligi 34 protsenti uuringule vastanud töötajatest. Pea veerand vastanutest mõistavad ja toovad esile, et ettevõttel, kus nad töötavad, on müük/tulu vähenenud ja kulud suuremad, ning osa töötajaid on näinud juba ka ettevõtetes suurt kulude kokku tõmbamist (19%).

Tööturul on tööotsijaid rohkem ja nad on aktiivsemad kui varem ning seda tõendab ka asjaolu, et 59 protsenti vastanutest on hakanud töö kaotamise hirmus tööpakkumisi piiluma. Neljandik uuringule vastanutest on veel töötahet ja jõudu täis ning valmis leidma lisatöö põhitöö kõrvale, et enda kindlustunnet tuleviku ees suurendada. Kahju on sellest osast töötajatest, kes praegusest olukorrast väljapääsu ei näe, pea 24 protsenti vastanud töötajatest on demotiveeritud, kuna ees olev aeg on täis teadmatust ja ebakindlust, ning vastanutest 20 protsendil on töötahe lausa kadunud.

Majanduslike raskuste tõttu on tööandjad sunnitud vastu võtma määravaid otsuseid, et ettevõtted nendel keerulistel aegadel elus püsiksid. See on ka peamine põhjus, miks tööandjad (55%) on pidanud inimesi lähiajal koondama ja peavad seda ees olevatel aegadel uuesti tegema. Uuringule vastanud tööandjatest on 75 protsendil plaanis veel koondada üks kuni viis töötajat. Osa tööandjatest pole veel koondamise üle otsustanud (6%) ning väike osa (3%) plaanib koondada lausa rohkem kui 40 töötajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles