Läänemeres on mitmed kalapopulatsioonid ülikriitilises seisus

Kevin Volter
Copy
Räim on eestlaste toidulaual oluline liik, aga Läänemeres räimevarud tasapisi vähenevad.
Räim on eestlaste toidulaual oluline liik, aga Läänemeres räimevarud tasapisi vähenevad. Foto: Mailiis Ollino

Täna tulid välja värsked kestliku kala- ja mereanni juhendi Kalafoor uued hinnangud. Ulatusliku seire ja teadustöö toel koostatud ülevaate tulemused näitavad, et suuremad ja aastaid ülepüütud kalaliigid on Läänemere vetest kadumas, näiteks angerjas ja tursk. Läänemere räime olukord on halvenemas ja endiselt on kehvas seisus Läänemere koha.

Kalade heaolu mõjutavad mitmed tegurid, sealhulgas veekogude eutrofeerumine ehk liigne toiteainelisus, takistused rändeteedel, kiskjad, parasiidid, prügi veekeskkonnas ja viimasel ajal aina enam kliimamuutused. Samuti on määravad kalanduse regulatsioonid ja poliitika. 

"Muutused Läänemeres ja mujal maailmameres mõjutavad olulisel määral meie toidulauda. Ülepüük, muutuv kliima ja Läänemere ökosüsteem puudutab kõiki osapooli kalandussektoris. Kui pikalt majandusele olulist turska või räime enam pole, siis seda püüda ei saa," rääkis Eestimaa Looduse Fondi mereprogrammi ja Kalafoori eestvedaja Joonas Plaan. "Samal ajal on vetes väikest kala, võõrliike, mida me pole harjunud sööma. Seega, soovitus nii tarbijatele, püüdjatele kui ka müüjatele on lihtne – jätaks kriitilised kalapopulatsioonid puutumata ja anname Läänemerele aega taastumiseks," lisas Plaan. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles